FAQ

Često postavljena pitanja

Što je to šampinjon?
Koje se vrste gljiva uzgajaju u Hrvatskoj?
Tko uzgaja gljive u Hrvatskoj?
Tko uzgaja gljive u Hrvatskoj?
Kakve su to mrlje i ostaci zemlje na gljivama u trgovini?
Kako su beru gljive?
Jesu li šampinjoni sigurna hrana?
Je li lako uzgojiti gljive?
Da li se gljive uvoze?
Što je to micelij?
Koliko traje uzgojni ciklus šampinjona?
Kakva je korist iskorištenog gljivarskog komposta za druge poljoprivrednike?
Da li su šampinjoni dobri za Vas?
Koliko je sigurno brati gljive u prirodi?

-------------------------------------------------------------------------------------

Što je to šampinjon?

Šampinjoni (Agaricus bisporus) su jestive i jako ukusne vrste gljiva. Postoje tisuće vrsta gljiva na svijetu, ali samo nekoliko su jestivih. Budite pažljivi s gljivama ubranim u šumama jer mogu biti otrovne.

Koje se vrste gljiva uzgajaju u Hrvatskoj?

Najpopularnije gljive u Hrvatskoj su upravo bijeli šampinjoni (Agaricus bisporus), potom bukovača (Pleurotus ostreatus) a slijedi ih smeđi šampinjon (Agaricus bisporus - cream). Shiitake (Lentinula edodes) tek dobivaju na popularnosti (razlikuju se po specifičnom načinu uzgoja na cjepanicama, deblima ili posudama punjenih piljevinom.)

Tko uzgaja gljive u Hrvatskoj?

Najveći i najpoznatiji proizvođač u Hrvatskoj je poduzeće Fridrih d.o.o., a postoje i još nekoliko proizvođača. Fridrih d.o.o. ima uzgojne površine na dvije lokacije, prva je u Zagrebu kod Sesvete, a druga u Kapelici kod Garešnice.

Da li se gljive uzgajaju kroz cijelu godinu?

Tehnologija uzgoja gljiva poznata je u svijetu više od 500 godina. Sve je započelo eksperimentima u špiljama u blizini Pariza. U današnjim uvjetima i s dostupnim tehničkim dostignućima omogućeno je cjelogodišnje uzgajanje gljiva. Svježe gljive se beru svaki dan i dostavljaju u najkraćem roku do trgovina diljem Hrvatske. 

Kakve su to mrlje i ostaci zemlje na gljivama u trgovini?

Mrlje i ostaci zemlje potječu od tresetne zemlje iz koje rastu gljive. Apsolutno je bezopasno i jednostavno se izbrišu mokrom, mekom krpom neposredno prije pripreme za kuhanje. Nerijetko se može na gljivama naći i tanašno tresetno vlakno, koje se također lako uklone.

Kako su beru gljive?

Gljive se beru rukama. Beračice prilikom berbe nježno postupaju s gljivama, kako bi se izbjegla oštećenja i ogrebotine. Uvijeti pod kojima se odvija proces berbe u skladu je s HACCP sustavom kao dio programa o sigurnosti hrane.

Jesu li šampinjoni sigurna hrana?

Gljive uzgojene na našim farmama su u skladu s programom sigurnosti hrane na temelju HACCP sustava [Hazard Analysis Critical Control Points]. Njihova kontrola sigurnosti revidirana je od strane kvalificiranih nezavisnih revizora i ovjerena u skladu s međunarodnim standardima. Budite pažljivi s gljivama ubranim u šumama jer mogu biti otrovne.

Je li lako uzgojiti gljive?

Baš i ne! To je umjetnost temeljena na znanosti. Znanost o uzgoju gljiva je dobro poznata, a umjetnost uzgoja gljiva leži u upravljanju varijablama kao što su kompost, vremenski utjecaji, promjene temperature, vlage i biološke okoline.

Da li se gljive uvoze?

Da. Većina svježih gljiva u hrvatskim trgovinama uzgojeno je u Hrvatskoj, ali prema podacima HGK uvozi se gljiva iz Mađarske, Italije, Poljske i Nizozemske, a konzervirana uglavnom s Dalekog Istoka.

Što je to micelij?

Micelij je „sjeme“ gljiva. Proizvode ga specijalizirane tvrtke u posebnim laboratorijskim uvjetima. Micelij se razmnožava na steriliziranom žitu, a čuva se i prevozi u rashladnim uvjetima. Micelij se nacjepljuje na hranjivu podlogu tj. kompost, nakon što je kompost dobro pasteriziran.

Koliko traje uzgojni ciklus šampinjona?

Nakon što je micelij dodan hranjivoj podlozi - kompostu, prva berba šampinjona je za 30 dana. U više od dva tjedna šampinjoni će izrasti još u 3 navrata tj. vala. Hranjiva podloga tada biva iscrpljena i započinje se proces ispočetka. Dakle, svaki ciklus uzgoja može trajati od 7 do 12 tjedana.

Kakva je korist iskorištenog gljivarskog komposta za druge poljoprivrednike?

Više o iskorištenom gljivarskom kompostu pročitajte ovdje

Da li su šampinjoni dobri za Vas?

Šampinjoni imaju niske razine masti i ugljikohidrata, nemaju kolesterola i dobar su izvor vitamina, minerala i antioksidansa. Fridirh d.o.o. je ponosan pružiti Vam svježu, jednostavnu i dobru hranu. Više u Nutritivnim vrijednostima šampinjona .

Koliko je sigurno brati gljive u prirodi?

Upozoravamo Vas na potencijalne zdravstvene rizike vezane uz branje i konzumiranje šumskih gljiva. Jestive gljive mogu biti slične otrovnim gljivama. Osim ako niste osposobljeni za identifikaciju gljiva naš savjet je da ne konzumirate šumske gljive. Ako ste konzumirali otrovne šumske gljive može proći i nekoliko dana do pojave prvih simptoma koji su često: mučnina, povraćanje, bolovi u želucu i proljev. Nadalje trovanje otrovnim šumskim gljivama može uključivati znojenje, grčenje, halucinacije, komu čak i smrti.

Poduzeće Fridrih d.o.o. nudi veliki izbor gljiva koje zadovoljavaju svačiji ukus, a gljive uzgojene na našim farmama sigurne su za jelo.

Svjei ampinjoni Bukovae Bukovae Smei ampinjoni Portabella

Kontakt

Fridrih d.o.o.

Budenečki put 2
10361 Sesvetski Kraljevec

URED I PROIZVODNJA:
Franjčevićeva bb, Dumovec
10361 Sesvetski Kraljevec

Telefon: 01/204-61-99
Email: info at fridrih dot hr

Žrn: 2402006-1100012071 Erstebank
OIB: 02186824032
MB/MBG: 03493776

Superbrands Logo