Rižoto s gljivama i rikulom

 <li>500 g miješanih gljiva (šampinjoni bukovače shitake)</li><li> 1 veći 
luk</li><li> maslinovo ulje</li><li>  250 g riže za rižoto (npr. arborio)</li><li> 1 žličica kurkume</li><li> oko 750 ml temeljca (povrtnog junećeg ili jednostavno iz kocke za juhu ako nemate domaći)</li><li>
90 g rikule</li><li> naribana korica od pola limuna</li><li> nasjeckani peršin</li><li> obilno svježe naribanog parmezana (Parmiggano Reggiano) </li>
  • Sastojci

  • 500 g miješanih gljiva (šampinjoni bukovače shitake)
  • 1 veći luk
  • maslinovo ulje
  • 250 g riže za rižoto (npr. arborio)
  • 1 žličica kurkume
  • oko 750 ml temeljca (povrtnog junećeg ili jednostavno iz kocke za juhu ako nemate domaći)
  • 90 g rikule
  • naribana korica od pola limuna
  • nasjeckani peršin
  • obilno svježe naribanog parmezana (Parmiggano Reggiano)

Priprema

1. Luk oljuštite i nasjeckajte sitno. Dinstati ga na žlici maslinovog ulja 15-tak minuta, dok  ne postane staklast i polako se počne "raspadati". Za to vrijeme očistite gljive (ne ih prati nego obrisati vlažnom krpicom) i narežite ih na ploške.

2. Dinstanom luku dodati kurkumu i rižu te proprijati.  Zalijte s pola vrućeg temeljca. Na laganoj vatri, povremeno miješajući i dolijevaći malo po malo ostatak temeljca, rižu kuhati 20-tak minuta.

3. Operte rikulu i narežite na veće komade.

U drugoj tavi, na žlici maslinovog ulja, prodinstajte gljive, tako da im se stvori zlatna korica. Posolite ih i popaprite te im dodajte rikulu i još malo prodinstajte.

Rižu kad je skoro pri kraju začiniti s malo vegete, soli i papra, dodati joj naribanu limunovu koricu i sjeckani peršin, još malo promiješati pa dodati gljive s rikulom. Dobro izmiješati i odmah poslužiti s obiljem naribanog parmezana. Dobar tek :)

Napomena

Sastojci za: 3 osobe
Vrijeme pripreme: 60 min
Zahtjevnost: lagano


Autor: Bumblebee88
Izvor: www.coolinarika.com

Kontakt

Fridrih d.o.o.

Budenečki put 2
10361 Sesvetski Kraljevec

URED I PROIZVODNJA:
Franjčevićeva bb, Dumovec
10361 Sesvetski Kraljevec

Telefon: 01/204-61-99
Email: info at fridrih dot hr

Žrn: 2402006-1100012071 Erstebank
OIB: 02186824032
MB/MBG: 03493776

Superbrands Logo