Gljive su namirnice bogate vrijednim nutrijentima, vrlo bitnih za zdravlje čovjeka, čime i opravdavaju svoju sve veću zastupljenost u svakodnevnoj ljudskoj prehrani. One su slab izvor masti, no zato su bogate proteinima, dijetalnim vlaknima te su odličan izvor mnogih vitamina, minerala i fitonutrijenata. Jedna porcija sirovih gljiva, konkretno 100g  šampinjona, ima vrlo malo kalorija, svega 26 kcal/100 g, od toga sadrži 2.5% proteina, 0.2% masti, 5.1% ugljikohidrata te 1.5% dijetalnih vlakana.

Prehrana koja uključuje gljive utječe na smanjenje razine LDL- kolesterola, te pomaže u održavanju optimalne razine glukoze u krvi. Također se za gljive može reći da utječu na smanjenje krvnog tlaka, pomažu pri održavanju tjelesne mase te smanjuju mogućnost pojave kardiovaskularnih i gastroenteralnih oboljenja.

Na našim stranicama potražite i kemijski sastav gljiva.
Nutritivna vrijednost